A csatornaszag oka, ellenszere

Mit lehet tenni csatornaszag ellen?

A kellemetlen csatornaszag megjelenésekor a legtöbben arra gondolnak, hogy biztosan dugulás okozza a fürdőszobában terjengő bűzt. A lefolyó elzáródása valóban felelős lehet a szörnyű szagokért, ugyanakkor sokkal valószínűbb, hogy a rosszul megtervezett csatornarendszer idézi elő a problémát. Blogbejegyzésünkben kiderítjük, hogy mitől alakulhat ki csatornaszag és a megoldásoknak is utánajárunk.

bűzös csatornaszag

Csatornaszag ellenszerek

Kiszáradt a szifon vagy a padlóösszefolyó

Ha sokáig távol voltunk otthonról és nem volt használatban a lefolyórendszer, akkor bizony könnyen kialakul a csatornabűz. Ilyen esetben érdemes egy kis szódabikarbónát és ecetet (jó szagtalanítók) vagy bolti lefolyótisztítót a csövekbe önteni, majd ezt forró vízzel lezúdítani. Ha a zuhanyzóból padlóösszefolyóval távozik a víz, akkor mindig szánjunk időt a kitisztítására is. Az összefolyó falára tapadt tusfürdő és sampon lerakódások összeállnak a vízkővel, mely kellemetlen szagokat eredményez. Azonban a kiszáradást az is eredményezheti, hogy a hibás tervezés miatt olyan vákuum keletkezik a rendszerben, ami kiszívja a vizet és a hátra maradt gázok bűzét érezzük.

A nem megfelelő tömítés

A lefolyóegység kialakításakor előfordulhat, hogy egy-egy gumitömítés elcsúszik, vagy nem kerül a helyére. Ez a figyelmetlenség sajnos gyakran okozza a csatornaszag jelenlétét. Az egyetlen, amit ilyen esetben a csatornaszag ellen tehetünk, hogy szakembert hívunk. A hiányzó szigetelés megjavítása nem laikusok feladat: a hézagokon át az utcai fővezetékből is visszaszivároghat az esőzések által létrejött iszapos hordalék. Ezért jellemző a csatornabűz főként a csapadékos évszakokban.

A WC szigetelésének hibája

A toalett körül terjengő bosszantó szagok nem feltétlenül azért vannak, mert nem megfelelően takarítjuk a WC csészét. A mai modern vegyszerekkel tökéletesen tisztára és szagmentesre lehet súrolni az illemhelyet. Ha ezek után is érezzük, amit nem kellene, akkor az aljzat rossz szigetelését kell okolnunk a szennyvízbűz visszaszivárgásáért. Egy gyakorlott vízvezetékszerelő vagy duguláselhárító gyorsan megállapítja, hogy karbantartásra szorul-e a toalett az otthonunkban és pontot tehetünk az ördögi kör végére.

Kellemetlen szagú a mosógép

Vannak külső és belső bűzelzárók, melyek megakadályozzák, hogy a szennyvízcsatornából a szagos gázok visszakerüljenek az életterünkbe. A mosógép esetében a fali bekötésnél található bűzelzáró szifon meghibásodása könnyen azt okozhatja, hogy friss illatok helyett kellemetlen szagokat észlelünk mosás után. De az is előfordulhat, hogy a mosógépünk szűrője és ürítő csöve/szivattyúja alapos tisztításra szorul. Ilyenkor a mosószerekből származó lerakódások orrfacsaró bűzét érezzük.

Csatornaszag és eldugult lefolyó

Természetesen nem mindig a legrosszabb okokat találjuk a háttérben. Az egyik legkönnyebb eset, ha a lefolyó eltömődött. Ilyenkor igen könnyen tehetünk a csatornaszag ellen. Ha úgy gondoljuk, hogy egy házi tisztítás is megoldja a helyzetet, akkor próbáljuk ki a boltokban kapható lefolyótisztítókat vagy keverjünk házi egyveleget. Azonban a komolyabb dugulásokat érdemes szakavatott mesteremberre bízni, hiszen a modern duguláselhárító gépekkel sokkal gyorsabban meg lehet szüntetni az elzáródást.

Duguláselhárítás kedvező áron, garanciával: Hívjon minket, ha dugulás okozza a csatornaszagot és elege van a szűnni nem akaró kellemetlenségből!

Csak egy telefon távolságra vagyunk!

Duguláselhárítás bontás nélkül, éjjel-nappal, akár hétvégén is!