Okozhat dugulást a konyhamalac?

Konyhamalac és dugulás tévhitek

A konyhamalac megosztó berendezés: egyes háztartásokban esküsznek az ételhulladék őrlők hasznosságára, míg máshol ördögtől valónak tartják őket. Legújabb bejegyzésünkben kiderítjük, okozhat-e dugulást a konyhamalac és eloszlatjuk a körülötte lévő tévhiteket.

Konhamalac miatt dugulás

Miért hasznos a konyhamalac?

  • Megelőzi a dugulásokat: óriási félreértés, hogy a konyhamalac is felelős lehet a lefolyó eldugulásáért. Épp ellenkezőleg, a dugulások elkerülése érdekében folyamodunk a konyhamalachoz. Ugyanis a konyhai lefolyók eltömődéséért legnagyobb mértékben a mosogatás közben a csövekbe jutó ételmaradék a felelős. Ha megfelelően járunk el a konyhamalac használatával, akkor szinte nullára csökkenthetjük a kellemetlen dugulások számát. Ráadásul lefolyótisztítókkal sem kell többé kísérleteznünk.
  • Környezetbarát: a fenntarthatóságra törekvés korában nincs annál fontosabb, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk otthonunkban. A gyártók állítják, hogy a szerves hulladék eltüntetés konyhamalac segítségével jóval környezettudatosabb, mintha a szeméttárolóba öntenénk, hiszen a víztisztító üzemek képesek az újrahasznosítására.

Az én konyhám alkalmas a konyhamalacra?

A legtöbben már ott elakadnak a konyhamalac vásárlás során, hogy nem tudják eldönteni, vajon az ő mosogatószerelvényük alkalmas-e az ételmaradék aprító beszerelésére. Sajnos a régebbi típusú lefolyócsövek nem kedveznek a konyhamalacoknak, ugyanis túl vékonyak és ilyen esetben valóban több gondot okoznak ezek a berendezések, mint amennyi hasznot képesek hozni.

A kis átmérőjű (pl. 40 mm-es vagy annál is szűkebb) vezetékek nem bírják az ételmaradék okozta terhelést, ezért alapvetően is ajánlott a szélesebb (63 mm-es) lefolyórendszer kialakítása. A konyhamalac tehát csak akkor működik kifogástalanul, ha a mosogatónk a megfelelő csövekkel rendelkezik.

Érdemes emellett abba is belegondolni, hogy milyen karbantartást igényel egy ilyen konyhai aprító. Gyakorlatilag ugyanúgy tisztítani kell, mint ahogy a mosogatótálcát is a koszos edények után. Ha elhanyagoljuk a rendszeres takarítását, akkor a későbbiekben gondot okozhat a felgyülemlett szennyeződés, ami végső soron duguláshoz vezet. Íme, néhány trükk a konyhamalac napi használatához:

  1. Nem kuka: nem ajánlatos mindent beleszórni, ami a tányéron marad. A csontot mindenképp a szemetesbe ürítsük, különben a konyhamalacunk hamar felmondja a szolgálatot.
  2. Forró víz, mint csodaszer: megóvjuk magunkat a felesleges munkától, ha minden mosogatás végén forró vízzel átöblítjük a lefolyót. Az ételek után rengeteg zsiradék kerül a csövekbe, melyek a vízkővel letapadva képezik a legmakacsabb dugulásokat.
  3. Tévhit, hogy nem kell tisztítani: az egyik legelterjedtebb házi praktika a malac tisztítására, ha jeget dobunk az aprítóba. Ezt tovább fokozhatjuk úgy, ha ecetet fagyasztunk le jégkockának és esetleg némi sót is öntünk rá. Viszont nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a konyhamalac csak víz folyása mellett működik kifogástalanul.

Blogunkon gyakran írunk olyan témákról, amelyek hasznosak, és segítenek a dugulások megelőzésében. Ha tetszett az ételhulladék aprítókról írt bejegyzésünk, akkor olvasd el, hogy tudod házilag megszerelni az elromlott WC tartályt!

Csak egy telefon távolságra vagyunk!

Duguláselhárítás bontás nélkül, éjjel-nappal, akár hétvégén is!