A 7 legjobb lefolyótisztító szer

Lefolyótisztító típusok

A háztartásokban keletkezett kisebb-nagyobb dugulások a mindennapok velejárói. A lefolyó eltömődése a konyhában és a fürdőszobában nem kerülhető el: a konyhai szennyes miatt álló mosogatólé, a hajszálak a zuhanyzóban mind kedveznek a makacs szennyeződések leragadásának.

Napjainkban jó néhány otthon használható lefolyótisztító készítmény érhető el, különféle formátumban. A legkedveltebbek a folyékony duguláselhárítók, de lefolyótisztító granulátumból is akad bőven a polcokon. A lúgos kémhatású termékek szilárd és folyékony halmazállapotban is kaphatók. Legtöbb esetben hipót és nátrium- vagy kálium-hidroxidot találunk az összetevőik között. A folyadékok gyakran magasabb hatásfokkal bírnak, mint a granulátumok. Ezért népszerűek a savas lefolyótisztító termékek, melyek magas koncentrációban tartalmaznak kénsavat. A maró hatásnak köszönhetően a lefolyóban eltömődött zsiradékot, papírt is képesek áthatolni.

Mielőtt duguláselhárító szakembert hívnánk a probléma orvoslására, érdemes próbát tenni a könnyen beszerezhető készítményekkel. Legtöbbjük azonnal hat, így gyorsan kiderül, hogy mennyire súlyos a probléma.

legjobb lefolyótisztító cikk

Népszerű lefolyótisztítók

A reklámokban, üzletekben minden nap szembejönnek velünk a legnagyobb gyártók duguláselhárító termékei. Többféle verzióban elérhetők, ezért nem is olyan könnyű kiválasztani a legmegfelelőbbet. Írásunkban összegyűjtöttük azokat a készítményeket, melyek nemcsak ismertek, de hatékonyak is!

Lefolyótisztító granulátumok

1. MAJOR DOMUS Búvár lefolyótisztító

A jól ismert granulátum hideg vízzel oldható, így hárítja el könnyedén a dugulást. A kedvező árú és kiszerelésű Búvár lefolyótisztító hatására sokan esküsznek. Miután beleszórtuk a lefolyóba és működésbe lépett, mindenképp nyissunk ablakot és ha lehet, ne tartózkodjunk a felszabaduló szúrós szagú, mérgező gázok közelében.

2. Szi-Ti lefolyótisztító

Nem érdemes szerény csomagolásáról megítélni a Szi-Ti lefolyótisztító granulátumot. Ugyanis rendkívül erős hatóanyagokból áll: nátrium-hidroxid és kálium-klorid mellett kálium-nitrátot is tartalmaz. Vigyázzunk, mert a granulátumok, ha nem bizonyulnak elég hatásosnak, könnyen belekötnek a lefolyóba.

Folyékony tisztítók

3. Domestos lefolyótisztító

A neves háztartási tisztítószer márka családjában dugulásra is találunk megfelelő terméket. A 15 perces lefolyótisztító kivételes gyorsasággal képes megbirkózni a mosogatóba tapadt lerakódásokkal. Mindemellett jól tisztít is, ezért a duguláson megtelepedett baktériumok ellen is hatékony. Mivel erős vegyszerről van szó, tartsd zárt, fénymentes helyen, kisgyerekektől és háziállatoktól elzártan.

4. Mr. Muscle lefolyótisztító

Azonnal a dugulásnál fejti ki hatását, így sokak kedvence ez a lefolyótisztító. A klóralapú vegyszer remekül tisztít is egyben, a dugulással járó kellemetlen szagokat is gyorsan képes megszüntetni. A szerves anyagok oldásán kívül kiválóan alkalmazható a szervetlen anyagok, mint például a vízkő ellen is.

5. Cillit Bang felület- és lefolyótisztító

A géles állagú, sokoldalú lefolyótisztítót takarításnál is használhatod. Ha eldugult a lefolyónk, öntsünk bele egy fél flakonnal, és hagyjuk hatni fél óráig. Utána forró vízzel öblítsük le, és – szerencsés esetben – máris megszabadultunk a dugulástól.

6. Tiret lefolyótisztító gél

A piros csomagolású Tiret Turbo azt ígéri, hogy akár 5 perc alatt is véget vethetünk a kellemetlenségekkel járó dugulásnak. Ammóniaszagtól mentes, sűrű állaga gyorsan áthatol a felgyülemlett vízen, habár erős dugulás esetén hosszabb hatóidőre lehet szükség.

7 + 1. Domol és Denkmit lefolyótisztítók

A két nagy drogéria, a DM és a Rossmann saját márkás termékei manapság népszerűnek számítanak kedvező áruknak köszönhetően. A termékek legnagyobb előnye, hogy nem kell több ezer forintot kockáztatni a kétes kimenetelű dugulásmentesítésre, hiszen mindkét termék 500 forint alatt kapható.

Szakértői tippünk, hogy az előírt hatóidőt mindig tartsuk be. A korrozív, felületaktív anyagok olykor megrongálhatják berendezéseinket. Mindig használjunk gumikesztyű használatuknál, hiszen a környezetre és az egészségre is káros vegyszerekről beszélünk.

Lefolyótisztító házilag

A házi fortélyok költséghatékonyak és a környezetet is kímélik. Leginkább a zsír okozta konyhai dugulás ellen válhatnak be, de a fürdőszobában is tehetünk egy próbát.

1. Szódabikarbóna

Csodaszernek tartják, hiszen tartósítjuk vele ételeinket, enyhíti a bőrviszketést, fehéríti a fogakat és dugulás ellen is kiváló. Akik ismerik a régimódi Búvár lefolyótisztítót, biztosan megoldottak egy-két enyhébb eltömődést a szódabikarbónás házi keverékek valamelyikével is. Legismertebb, a fél pohár szódabikarbóna, fél pohár ecet arányú házi lefolyótisztító. Amennyiben ez nem tűnik elég hatékonynak, fél pohár konyhai sót is adhatunk az egyveleghez. Érdemes többször megismételni a folyamatot. Kellemetlen, mérgező gázok nélkül küzdhetünk meg a dugulással, így ez a módszer az egészségünkre sem ártalmas.

2. Mosószóda

Szerencsére a filléres praktikák is bővelkednek lehetőségekben. A mosószóda kilós kiszerelésben 400-500 forint körül kapható, valójában nátrium-karbonát, a szénsav nátriumsója. Kiváló zsíroldó hatása révén általános tisztítószernek is használják. Ha mosogatás után nehezen távozik a víz a lefolyón keresztül, használj egy szórásnyi mosószódát, garantáltan sikerrel jársz.

3. Kóla

Bármennyire is meglepő, a kóla a benne található foszforsavnak köszönhetően remek oldószer. A legmerészebb háztartásokban vízkőtelenítésre is használják, és még olcsóbb is, mint a legtöbb hivatásos tisztítószer. Maró hatásának köszönhetően elbánik a kisebb dugulásokkal, legyen az szappanlerakódás, vízkő vagy zsiradék. Komolyabb probléma esetében viszont jobban megéri az eredeti frissítő/szomjoltó funkcióra használni. :)

Reméljük cikkünkkel tudtunk segíteni. Amennyiben a probléma továbbra is fennáll, úgy profi csapatunk éjjel-nappal rendelkezésére áll Budapesten és vonzáskörzetében.

Hívjon minket és eltüntetjük a dugulást gyorsan, kedvező áron!

Lefolyótisztító ábra

2 hét garancia!

Vállaljuk az elvégzett munka utáni 2 hétben a hiba ingyenes kijavítását!

Csak egy telefon távolságra vagyunk!

Duguláselhárítás bontás nélkül, éjjel-nappal, akár hétvégén is!

Visszahívást kérek!

Az alábbi űrlap elküldése után a lehető leghamarabb jelentkezünk!