Mosógép tisztítása házilag pár száz forintból

Mosógép tisztítása otthon

A frissen mosott ruháknál talán semminek sincs jobb illata – egészen addig, amíg a mosógépben található lerakódások kellemetlen bűze a ruhákra is átragad. Ha ezt tapasztaljuk, akkor bizony ideje, hogy kitisztítsuk a mosógépet. Cikkünkben 4 olyan házi módszert mutatunk be, melyek pénztárcakímélők és hatékonyak a mosószermaradék, a kosz és a vízkő okozta kellemetlen szagok ellen.

Mosógép tisztítása ecettel

Az ételecet minden háztartásban megtalálható és főzésen kívül bevethetjük a takarításban is, hiszen az egyik legjobb természetes vízkőoldóként is ismert. Kedvező ára miatt egyre többen váltanak át a környezetkárosító tisztítószerekről ecetre: az erős, 25 százalékos verzió 300 forint körüli áron kapható a szupermarketekben.

mosógép tisztítása ecettel házilag
Az ecet, a citromsav és a szódabikarbóna is remek házi tisztítószerek

A mosógép tisztítása ecettel nagyon egyszerű: tölts a gép adagolójába és dobjába ecetet, majd indíts el egy 90 fokos mosást. Ezután érdemes egy üres öblítő funkcióval is még egyszer átmosni a mosógépet, hogy a fanyar ecetszag elszálljon.

Mosógép tisztítása trisóval a makacs szennyeződések ellen

A trinátrium-foszfát, mezei nevén trisó a legolcsóbb és leghatásosabb zsíroldó szerek egyike. A koszos ruhák okozta szennyeződéseket maradéktalanul eltávolítja a mosógép dobjából. Kanalazz két-három adagot a gépedbe és 90 fokos programon mosd át a masinát kétszer. A mosógép tisztítása trisóval veszélyes is lehet, ugyanis, ha marad a szerből a gépben, akkor könnyedén megfoghatja a ruhákat: ezért a második alkalommal már csak tiszta vízzel menjen a mosás.

Mosógép tisztítása szódabikarbónával

A mosógépben nemcsak belül, de kívül is megülhet a vízkő, valamint a szennyeződésekkel együtt a penész. Ezért nem árt, ha havonta egyszer gumikesztyűt ragadsz és átmosod a kritikus részeket: az ajtót, a gumitömítést, felültöltős esetében pedig a mosógép tetejét belülről. Ehhez nincs másra szükséged csak egy hasonló oldatra, amit a legjobb lefolyótisztítók esetében már felvázoltunk.

A mosógép tisztítása szódabikarbónával: egy zacskó szódabikarbónát keverj el ecettel és citromlével, majd töröld át az említett részeket. A géped nemcsak ragyogni fog a tisztaságtól, de a kellemetlen szagok is megszűnnek.

mosógép tisztítása házilag trisóval
A kellemetlen szagokat a mosógépben lévő szennyeződések okozzák

Ellenőrizd a szűrőket!

Ugyan a mosógép kellemetlen szaga nem feltétlen a lefolyó dugulásról árulkodik, de érdemes a mosógép tisztítása során a szűrőre is vetni egy pillantást. Főleg akkor, ha kisállat van a házban vagy gyakran felejted az apródat és a papírzsepiket a zsebedben. Az összegyűlt állatszőr vagy a fél pár hiányzó zoknid is okozhatnak gondokat, akár a mosás hatékonyságában is.

Tetszett a mosógéptisztításról szóló cikkünk? Akkor olvasd el egy korábbi bejegyzésünket, melyben a csatornaszag okait gyűjtöttük össze!

Csak egy telefon távolságra vagyunk!

Duguláselhárítás bontás nélkül, éjjel-nappal, akár hétvégén is!