WC tartály szerelés házilag

WC tartály javítása

A víztartály működésében jelentkező problémákat a csöpögő csap jelenségéhez lehet leginkább hasonlítani: rendkívül bosszantó jelenség, amit nem mindig tudunk segítség nélkül megoldani. Ráadásul, ha nem vesszük észre időben, hogy szökik a víz a WC kagylóba, akkor a vízszámlánk is hirtelen megemelkedhet. Szerencsére mi magunk is gyorsan orvosolhatjuk a bajokat némi utánajárást követően. Bejegyzésünkben bemutatjuk a WC tartály tipikus meghibásodásait és kitérünk arra is, miként lehet otthon megjavítani a gyakori fürdőszobai kellemetlenségeket.

wc tartály javítás

WC szerelés: milyen gondok lehetnek a tartállyal?

Lehúzást követően is folyik a víz a WC-be

Az átlagember számára is az a legszembetűnőbb, amikor a WC csészébe folyamatosan áramlik a víz. Ha tudjuk, melyik alkatrész környékén van a kutya elásva, akkor gyorsan a végére járhatunk a WC tartály javításnak. A bajok forrása ilyen esetben a töltőszelep. Valószínűleg nem zár rendesen és a víz átfolyik a leeresztő szelepen. Ha kinyitjuk a WC tartály fedelét, akkor azonnal látni fogjuk az úszóval kiegészített műanyag tartozékot.

Amennyiben sikerül lejjebb állítani az úszókát, akkor ideig-óráig orvosoltuk is a problémát. Viszont a beszerzése sem jelent óriási veszélyt a családi büdzsére. Némi kézügyességgel és műszaki tájékozottsággal a töltőszelep teljes cseréjét is egyszerűen el tudjuk végezni, így a WC tartály szerelés véglegesnek mondható.

Ha lassan tölt a WC tartály

A tartály töltődéséért három alkatrész is felel egyszerre: a már említett töltőszelepen kívül a sarokszelep és a víz flexicsöve. Ha a szelep vízkövesedett vagy rozsdásodott el, akkor megpróbálhatjuk szétszedni és kitisztítani vízkőoldó szerekkel. Azonban sokkal gyakoribb, hogy a sarokszelep és a flexi a ludas a dologban. Ilyen esetben a cső átöblítésével érhetünk el javulást a szelep zárókájának nyitásával és zárásával.

A tartály töltődése történhet szakaszosan is, ami szintén nem megszokott. Sokkal komolyabb szaktudást igényel, ugyanis a leeresztő szelep meghibásodásával magyarázható. A szelepben található gumitömítés megtisztításával vagy cseréjével könnyen kiküszöbölhetjük, hogy a tartály akkor is töltse a vizet, amikor mi nem akarjuk. A bonyolult porcelán monoblokkos és a falba épített víztartályok esetében viszont ajánlott vízszerelőt hívni, aki szakavatott módon tudja elvégezni a WC tartály szerelést.

Ha eltörik a nyomógomb

A műanyag tartályok nyomógombja sokkal gyakrabban romlik el, mint a húzókaros változatok. A fürdőszobai szerelvényeket forgalmazó szaküzletekben és a márkaboltokban minden alkatrész megtalálható a víztartályokhoz, így vehetünk új nyomógombot is a régi helyett.

Sokszor azért mennek tönkre a tartályokon lévő gombok, mert lehúzás közben a vízspórolást szem előtt tartva visszanyomjuk a kiinduló helyére. Viszont ezzel a gomb természetes mechanikája ellen dolgozunk, ráadásul a töltőszelepet is károsítjuk vele. Inkább hagyjuk, hogy kicsivel több víz folyjon le a kagylóba még akkor is, ha már elvégezte szerepét a vízsugár. Így a WC papír sem fog megakadni a lefolyócső hajlatában, mert a lezúduló víz teljes bedobással öblítheti le a csészét.

Ha mégis megrongálódott a lehúzó gomb, akkor először zárjuk el a vizet, majd távolítsuk el a tartály tetejét, hogy hozzáférjünk az alkatrészekhez.

Értelemszerűen nem mindenki tudja maga elvégezni ezeket a javításokat. Ilyen esetben a WC tartály szerelés szakembert igényel. Amit mi magunk tehetünk, hogy vigyázunk a szerelvények állapotára és azonnal cselekszünk, ha észrevettük a meghibásodást. A nem megfelelő mennyiségű öblítés ugyanis közvetetten a WC csatorna elzáródását is okozhatja.

Beépített WC tartály szerelése

 

Reméljük, hogy tetszett az írásunk és sikerült értékes információkat szerezni a házi WC tartály szereléssel kapcsolatban. Ha ez a bejegyzés elnyerte a tetszését, akkor biztosan kíváncsi lesz a legjobb duguláselhárító gépeket bemutató írásunkra is.

További házi praktikákat pedig az otthoni WC duguláselhárítás témában írt cikkben olvashat.

Csak egy telefon távolságra vagyunk!

Duguláselhárítás bontás nélkül, éjjel-nappal, akár hétvégén is!