5 tipp a dugulás megelőzésére

Így előzd meg a lefolyó eldugulását

A lefolyó eldugulása a legváratlanabb pillanatokban képes kellemetlenségeket okozni. Ha már túl vagyunk egy komolyabb duguláselhárító procedúrán, akkor ezentúl nem árt figyelmet fordítani a megelőzésre is. Mai bejegyzésünkben tippeket adunk, miként lehet elkerülni egy esetleges makacs lefolyó és vécé dugulást.

dugulásmegelőzés

Dugulás megelőző praktikák

Sokan egy házi laboratóriumra gondolnak, ha szóba jön a dugulásmegelőzés fogalma. A házilag készített lefolyótisztító szerek valóban hatásosak lehetnek kisebb-nagyobb eltömődések esetében, de a lefolyó eldugulása könnyebben is megelőzhető. Íme az 5 leggyakoribb módszer a dugulások elkerülésére:

 1. Használjunk szűrőt
  A lefolyóba illeszthető műanyag szűrők jelentősen csökkentik a dugulás kockázatát a konyhában és a fürdőszobában egyaránt. Ha nem használunk szűrőt, akkor a csövekben képződött lerakódásokkal gócot képeznek a lefolyóba jutó ételmaradékok és zuhanyzás után hátramaradott haj. A szűrő használatával mindez megakadályozható és megkíméljük magunkat a költséges dugulásmentesítő eljárástól.
 2. Rendszeres takarítás
  A szappan és egyéb kozmetikai szerek után képződött lerakódások, illetve a vízkő is kedveznek a dugulásoknak. A mosdókagyló, a zuhanyzó és a mosogatótálca rendszeres tisztításával tehetünk legtöbbet a folyamat ellen. Ezért hetente egyszer érdemes alaposan áttörölni tisztítószerrel a mosogató környékét és a fürdőszobai berendezéseket, hogy ne jussanak a szennyeződések a lefolyórendszerbe.
 3. A vécé nem szemetes
  Főleg a városi háztartásokban jellemző, hogy a fáradt olajat, az ebéd maradékát és olykor még a használt macskaalmot is a vécébe ürítik. A komoly, bontást is igénylő dugulások hátterében mindig a vécékagylóba felelőtlenül beleszórt idegen anyagok állnak. A háztartási hulladékot mindig a szemetesbe gyűjtsük, így sok ezer forintos kiadástól óvhatjuk meg magunkat.
 4. Házi tisztítószeres öblítés
  Ha lefolyócsöveink hajlamosak elzáródni, akkor megéri kipróbálni az alábbi receptúrát: ecetet és sót azonos arányban keverjünk össze, majd ezt öntsük a lefolyóba. Akik biztosra szeretnének menni, azok szódabikarbónát is adhatnak az oldathoz. Majd fél óra múlva öntsünk rá lobogó vizet. A forró víz gyorsan leoldja a csövek falán képződött enyhébb üledékeket. A rendszeres ismétléssel karban tarthatjuk lefolyóvezetékeinket és megelőzhetjük a dugulást.
 5. A padlóösszefolyóról se feledkezzünk meg.
  A beépített zuhanyzók esetében az összefolyót is gyakran ellenőrizni kell. Az összefolyó szifon részében összegyűlt iszapos réteg a vécé és mosdókagyló dugulását is okozhatja, ha összeköttetésben állnak. Ezért érdemes házilag havonta kitisztítani az összefolyót.

Mi a teendő, ha mégis megjelenik a dugulás?

A rendszeres ellenőrzés nem mindig vezet sikerre és újabb dugulással kell szembenéznünk. Ha észleljük a lefolyó eltömődését, akkor először próbálkozhatunk az otthon használatos legjobb lefolyótisztítókkal és házi fortélyokkal.

Azonban ha a dugulás megoldása szakembert igényel, azonnal házhoz megyünk és profi eszközökkel, pénztárcabarát duguláselhárítás árakkal szüntetjük meg a problémát.

Hívjon minket a nap 24 órájában!

2 hét garancia!

Vállaljuk az elvégzett munka utáni 2 hétben a hiba ingyenes kijavítását!

Csak egy telefon távolságra vagyunk!

Duguláselhárítás bontás nélkül, éjjel-nappal, akár hétvégén is!