Mit tegyünk WC dugulás ellen?

WC duguláselhárítás házilag: mit tegyünk WC dugulás ellen?

A háztartási lefolyók elzáródása közül minden bizonnyal a WC eldugulása a legkellemetlenebb. Legfrissebb írásunkban körül járjuk, mi okozhatja a problémát és tanácsot adunk, milyen házi módszerekkel szüntethetjük meg a WC dugulását.

A WC dugulásának okai

Ha tisztában vagyunk, mi okozhatja az illemhely csövének elzáródását, akkor tüstént orvosolhatjuk a gondokat. Lássuk a leggyakoribb eseteket, melyek a WC dugulásához vezetnek:

 1. Túl sok papírt használtunk
  A lefolyócső hajlatában nagyon könnyen összegyűlik a toalettpapír. Manapság már a 3 rétegű tekercsek is jól oldódnak az öblítő víz hatására, de előfordulhat, hogy rengeteget használtunk belőle és ez a baj forrása.
 2. Ételmaradék a csészében
  Nem jó ötlet a WC kagylóba önteni, amit már nem tudtunk elfogyasztani ebédre. Hiába könnyebb ily módon megszabadulni a maradéktól, jobban járunk, ha a szemetesbe dobjuk. 
 3. Elvízkövesedett a berendezés
  A csészén kívül a víztartály és a csőrendszer is könnyen a vízkő martalékává válhat, ha nem takarítjuk őket rendszeresen. A szervetlen anyagok egy-kettőre eldugítják a lefolyókat: a WC papírral összeállt vízkő kiváló talaja az elzáródásnak.
 4. Illatosító esett a WC-be
  Minden fürdőszoba esetében előfordult már legalább egyszer, hogy a szagtalanító beleesett a toalett lefolyójába. Az idegen testek kivétel nélkül elakadnak a csövekben és elzárják a víz áramlásának útját. Ragadjunk gumikesztyűt és vegyük ki a WC csészébe pottyant tárgyakat, ahelyett, hogy lehúznánk!

Házi megoldások WC dugulás ellen

Amikor lehúzzuk a WC-t és a víz nem folyik le, sajnos bekövetkezett a probléma, amitől tartottunk: eldugult a mellékhelyiség. Mielőtt szakavatott WC lefolyócső tisztító csapatot hívnánk segítségül nézzük meg, hogy működik a WC duguláselhárítása házilag.

 1. Pumpa
  A WC pumpa a leghatásosabb fegyver a lefolyó csövének felszabadítására. A procedúrához nem árt, ha bekészítünk egy felmosót is vödörrel, hiszen az összegyűlt víz könnyen kifolyhat a padlóra pumpálás közben. Miután elhárítottuk a veszélyt, plusz lépésként önthetünk egy kis ecetet és sót a WC lefolyócsőbe, majd ezt forrásban lévő vízzel lezúdíthatjuk.
 2. Lefolyótisztítók használata
  A WC esetében sajnos nem annyira hatásosak a boltban kapható lefolyótisztító szerek, érdemesebb inkább a mosogatóban és a zuhanyzóban próbát tenni velük. Ha mégis megkísérelnénk, akkor semmiképp se a granulátumokat válasszuk. Súlyosbíthatjuk a dugulást, ha a tisztító granulátumok összegyűlnek a dugulásnál és tovább erősítik az elzáródást. Egy kisebb, papír okozta eltömődést viszont megoldhatunk egy folyékony lefolyótisztítóval szerencsés esetben.

Mikor hívjunk WC dugulás ellen szakembert?

A WC duguláselhárítása házilag nem mindig válik be. Ilyen esetben szakavatott segítségre van szükség, ugyanis az igazán komoly dugulások esetében kizárólag profi gépekkel lehet tartós eredményt elérni. 

Csapatunk Budapesten és agglomerációjában azonnal házhoz megy: gyorsan, higiénikusan és kedvező díjakkal dolgozunk. Hívjon minket akár hétvégén is és véget vetünk a WC dugulásának!

Csak egy telefon távolságra vagyunk!

Duguláselhárítás bontás nélkül, éjjel-nappal, akár hétvégén is!