Csőgörény használata házilag

Mit érdemes tudni a csőgörényről?

Egy korábbi írásunkban már összegyűjtöttük, hogy mit lehet tenni, ha eldugult a lefolyó, és első helyen említettük a csőgörény otthoni használatát. Írásunkban részletesen is bemutatjuk ezt a jól ismert eszközt és alkalmazását.

Mi is az a csőgörény?

A csőgörény – és a csőpatkány valamint csőkígyó – elnevezés csak a közhasználatban terjedt el, ugyanis a szakma csőspirálnak vagy csőtisztító spirálnak hívja az eszközt hivatalosan. Ezekből a gúnynevekből viszont gyorsan rá lehet jönni, hogy egy olyan hosszú szerszámról van szó, amelyet a csatornába vezetünk, hogy megszüntessük a dugulásokat.

A kézi csőgörény anyaga általában (és jóesetben) acél és rugalmas szerkezetével a csövek kanyarulatait is képes követni. Egyáltalán nem bonyolult kezelni: kézi tekerős vagy pedig fúróra applikálható változata létezik. Mindegyik esetben a spirális mozgatással távolítja el a csövekben összegyűlt szennyeződéseket. Érdemes otthonra is beszerezni egyet, ha a ház csatornarendszerében gyakori a lefolyók eltömődése. Csőgörénnyel ugyanis szakember segítsége nélkül is el lehet bánni egy-két könnyebb vagy kisebb dugulással.

Milyen esetben javasolt csőgörény használata?

  • A konyhai lefolyóban a zsiradék és az ételmaradék okozta lerakódások megszüntetésére.
  • A zuhanyzóban összegyűlt haj, szappanlerakódás és vízkő által keletkezett eltömődések kitisztítására.
  • A padlóösszefolyó dugulásainak elhárítására.
  • Ha a toalettben túl sok papír gyűlt össze, akkor WC duguláselhárításra is alkalmas.
  • A csőspirál kizárólag akkor használható, ha a dugulás “házon belül” helyezkedik el: a használati hely és a fővezeték között.
csőgörény hatékonysága
Ha a WC pumpa már nem segít, akkor a csőspirált a toalett esetében is használhatjuk

Hol tudok csatornaspirált vásárolni?

A legtöbb barkácsboltban, például az Obiban, Praktikerben és a kisebb üzletekben is megtalálható. Az eszköz többféle méretben is kapható. Ha otthon akarjuk alkalmazni a csőgörényt, akkor egy 3 vagy 5 méteres verziót válasszunk. A rövidebb csőspirálokat sokkal egyszerűbb kezelni, a 10 méteres vagy annál nagyobb méreteket már gépi csőgörényként használják és inkább a hozzánk hasonló szakemberek körében elterjedt.

Ügyeljünk rá, hogy a spirál acélból készüljön. A pár száz forintos online rendelt szerszámok legtöbbször silány anyagból vannak, és használat közben beleszakadnak a csatornába. Soha ne a legolcsóbb terméket válasszuk és mindig olvassuk el, hogy valóban acél csőspirált vásároltunk-e.

Csőgörény használata lépésről lépésre

  1. Vegyük szemügyre az eszközt: egyik oldalán a hajtókar található, míg a másikon egy szélesebb spirálban végződik, melyet le kell engedni a lefolyóba.
  2. A csőspirál használatához két emberre van szükség: egy ember engedi le a lefolyóba, a duguláselhárítást végző másik személy pedig az óramutató járásával megegyező irányba tekeri az elakadásoknál.
  3. Ha a spirál háromnegyede már bent van a lefolyóban, akkor óvatosan kezdjük visszafele húzni.
  4. Ismételjük meg a folyamatot, ha az első csőspirálozást követően továbbra is dugulást érzékelünk.
  5. Mindig türelmesen húzzuk ki a csatornarendszerből a csőgörényt. Gyakran megtörténik, hogy az erőszakos ráncigálás miatt a spirál eltörik és beleszorul a lefolyóba. Ilyenkor már csak szakember tud segíteni a dugulás elhárításában.
2. csőgörény sikertelen használata
Ha nagyobb a baj, mint gondoltuk, akkor szakértő duguláselhárítót kell hívni

Tetszett a csőgörényt bemutató bejegyzésünk? Ha igen, akkor olvasd el, hogy lehet megelőzni a dugulást!

Csak egy telefon távolságra vagyunk!

Duguláselhárítás bontás nélkül, éjjel-nappal, akár hétvégén is!